Nieuws

Last van een dilemma? Keuzestress?

19 januari 2018

Heb je last van een dilemma? Of vind je het lastig om een keuze te maken? En heb je er al veel te lang over zitten piekeren?
Met deze oefening kom je wellicht tot een nieuw inzicht of kun je zelfs een beslissing nemen.

Het overkomt ons allemaal wel eens dat we in een situatie belanden waar we maar niet tot een beslissing kunnen komen. De twee (of soms meer) opties die er liggen hebben allebei voor- en nadelen en die heb je in je hoofd al helemaal geanalyseerd. Toch kom je maar niet tot de juiste keuze.

Een dilemma kan gaan over;

  • Kies ik voor een nieuwe rol bij mijn huidige werkgever of ga ik extern?
  • Investeer ik in deze samenwerking of stop ik ermee?
  • Ga ik deze gevoelige informatie bespreekbaar maken of niet?
  • Word ik leidinggevende of specialiseer ik me als professional?
  • Ga ik voor carrière maken of kies ik voor de kinderen?
  • Word ik zelfstandig ondernemer of blijf ik in loondienst?

Als je voor het één kiest, dan mis je de voordelen van ‘het ánder’. Kies je voor het ándere dan ervaar je dat je iets wezenlijks van het éne laat liggen.

Je hebt het al gedeeld met je partner, een vriend of vriendin, of iemand op je werk. Ook de adviezen van de anderen helpen je uiteindelijk niet om een beslissing te nemen. Je raakt er onzeker van of je blijft piekeren of je raakt zelfs geïrriteerd. Het houdt je enorm bezig in ieder geval.

Wat kun je zélf doen om op een andere manier met het dilemma om te gaan?  

Zet 2 stoelen neer in de ruimte. Elke stoel staat voor een optie. Ga nu met je aandacht naar de optie die als eerste in je opkomt. Loop naar de stoel waarvan je intuïtief voelt dat dat de stoel is van die optie. Ga zitten op de stoel en voel eens hoe dat voelt als je echt kiest voor deze optie. Kijk naar de andere stoel en voel wat dat met je doet. Laat dan de energie van die keuze bij die stoel. Kijk vanuit een staande positie nog eens naar die stoel en ga dan met je aandacht naar de andere optie. Ga zitten op die andere stoel en voel hoe deze keuzestoel voelt. Wat komt er in je op? Ga tot slot weer staan en kijk nog eens naar de 2 keuzestoelen. Welke optie voelde beter?

Bovenstaande oefening is minder gericht op het denken en meer gericht op het voelen. Een professional verwoordde het laatst als “Door mijn gevoel meer aan te spreken, kreeg ik een vollediger beeld en kon ik makkelijker kiezen.”

Vind je het moeilijk om deze oefening bij jezelf toe te passen? Dat is niet vreemd. Want je bent gewend om dit soort dingen in je hoofd op te lossen en niet met het voelen in je lichaam. Als coach begeleid ik mensen in het maken van een keuze als ze last hebben van een dilemma. Vaak ervaren mensen in één of twee gesprekken wat voor hen de juiste keuze is.  Meer over coaching lees je hier https://www.forfinancials.nl/voor-professionals/coaching/.  Je kunt me natuurlijk ook gewoon bellen (06-22107511).

 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

© ForFinancials