Nieuws

Innerlijke dialogen, naar welke stem luister jij?

29 mei 2020

Volgens geleerden hebben we per dag wel veertig tot zestigduizend gedachten. We voeren in ons hoofd soms hele gesprekken. De ene kant in jou zegt dat het tijd wordt voor een nieuwe job, want je werkt alweer een paar jaar in dezelfde functie en hebt weer behoefte aan meer uitdaging, een andere omgeving. Terwijl de andere kant in jou zegt dat je beter nog even kunt blijven omdat er net de economische crisis is gestart en dit nu geen handige tijd is om van baan te switchen. Naar welke stem luister je? Welke kant is het meest dominant? En is dat dan ook altijd wenselijk? Ik vertel je in deze blog graag meer over interne dialogen en hoe je andere kanten van jezelf kunt ontdekken.

Ken je dat gevoel dat er in je hoofd een gevecht gaande is tussen twee ‘stemmetjes’?

Het ene stemmetje zegt je dat je iets moet durven of doen en een andere stem in je zegt dat je dat juist NIET moet doen. Dit kan heel verwarrend zijn, blijf je soms uren piekeren en weet je niet naar welke stem je moet luisteren. Je kunt hierdoor geen beslissing nemen of je merkt zelfs dat die verschillende stemmetjes iedere keer weer terugkeren. Weet dat dit heel normaal is, verwar het vooral niet met schizofrenie.

Als mens heb je gedurende je opvoeding, je omgeving en ervaringen, verschillende kanten ontwikkeld. Een soort verschillende IKKEN, die ieder hun eigen gedachten, gevoelens en gewoontes hebben. Iedere kant of IK staat voor een deel van je persoonlijkheid dat bepaalde uitspraken doet over iets in je leven. Elke IK heeft voor- en nadelen. Als een van de IKKEN domineert, dan levert dat vrijwel altijd problemen op, voor de persoon zelf, of voor anderen.

Zo had ik in het verleden (en soms nog steeds) last van mijn dominerende pusher.  Deze stem laat mij doorlopend weten wat ik allemaal nog moet doen. Als van boven iets van mijn lijstje afgaat, zet de pusher er onderaan direct iets nieuws op.  Met mijn pusher aan het roer zorgt deze ervoor dat ik het gevoel heb dat mijn werk nooit af is, kan ik me onrustiger voelen en moeilijker ontspannen.

Herken je één (of meerdere) van deze kanten in jezelf?

Je werkt tot diep in de nacht door aan de management rapportage, omdat een stemmetje (de pusher) in jou zegt dat het op tijd af moet zijn. Misschien werk jij langer door vanwege de gedachte “daar zal ik het MT blij mee maken” (de pleaser). De stem van de perfectionist blijft de rapportage controleren net zo lang tot de cijfers 100% juist zijn. De innerlijk criticus komt misschien naar voren, als je om 4 uur wilt gaan slapen en dan de gedachten opkomt “Ben ik wel geschikt als controller?”.  Kies je ervoor om de rapportage morgen af te maken? Dan is de levensgenieter in jou misschien aan het woord die besluit dat je beter kunt ontspannen en kijken naar een mooie film met een wijntje erbij. Interessant is om na te gaan welke kant in jou de beslissingen maakt.

Welke van jouw IKKEN zit er achter het stuur? En welke wil jij achter het stuur?innerlijke dialoog

Als deze interne dialoog je te veel afleid van je werk of leven is Voice Dialogue coaching een oplossing. Via de Voice Dialogue methode nodig ik je uit eens op een andere manier naar jezelf te kijken, jezelf te beschouwen als een persoon die niet uit één maar uit een heleboel ikken bestaat. Je hebt verschillende (tegenstrijdige), delen of subpersonen die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken. Het is leuk om zo naar jezelf te kijken, en het biedt een aantal voordelen.

 

Geïnspireerd door de gedachten van Jung ontwikkelde Hal & Sidra Stone de Voice Dialogue methode. Voice Dialogue gaat letterlijk in dialoog met deze verschillende gedachten, kanten of ‘stemmen’ (voices) in jou. Zo krijg je een boeiend en leerrijk overzicht en inzicht in je eigen gedrag en waarom dat soms ineffectief is. En ontdek je hoe je jouw gedrag kunt ombuigen. Het wordt bovendien helder waarom sommige mensen je meteen aantrekken en andere juist niet. Zo leer je hoe je je eigen ‘ikken’ kunt managen door ze bewust in te zetten of juist te dimmen in je werk of privé.

 

Heb jij ook tegenstrijdige gedachten?

Mocht je een belangrijke beslissing willen nemen of je hebt een dilemma, overweeg dan eens een eenmalig coachgesprek aan te gaan. Doordat je de verschillende kanten die hierbij spelen intensief belicht en apart ervaart, ga je voorbij je ratio. Zo kom je bij onderliggende kwetsbaarheid en drijfveren, waardoor je jouw eigen houding en gedrag beter gaat begrijpen. Hierdoor kun je keuzes maken en stappen zetten. In mijn coachingstrajecten ervaren mijn klanten en ik zelf de Voice Dialogue methode als meest effectief. Met Voice Dialogue coaching maak je je gemakkelijker los van gewoontes en gedrag waar je van af wilt.

 

Ontdek andere kanten van jezelfWil je eerst meer weten over “De psychologie van de ikken”?  Het boek “Ik (k)en mijn ikken” van Judith Budde, Karin Brugman en Berry Collewijn  is een heel toegankelijk en praktisch boek, waarin helder omschreven staat hoe een en ander werkt. Zie (https://www.bol.com/nl/p/ik-en-mijn-ikken/1001004007494143/).

En lees je niet graag boeken? In de tekenfilm Inside Out (Binnenste Buiten) wordt goed weergegeven hoe stemmen in jezelf, de stemmen van je emoties, doorwerken op jezelf en zelfs anderen. Zie https://youtu.be/-eZoI1fTvc4. Of bekijk een de leuke fragmenten van het theaterstuk “Het theater van de ikken”. Dit is de eerste Nederlandse theatervoorstelling waarbij je op een toegankelijke, theatrale en interactieve manier kunt kennismaken met Voice Dialogue. Zie https://youtu.be/yU2WjIa43Eg

 

Voice Dialogue voor leidinggevenden

In de afgelopen jaren heb ik steeds meer leidinggevende. gecoacht die moeite hadden met de verschillende rollen, belangen en verantwoordelijkheden in hun functie. Ook voor hen bleek Voice Dialgue ontzettend inzichtgevend, waardevol en effectief. Leidinggevenden bleken beter in staat om op een natuurlijke manier te variëren in diverse stijlen.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

© ForFinancials