Als professional wil je natuurlijk graag bewust zijn van wat je drijft, wat je motiveert en wat je voorkeursgedrag is. En hoe je de drijfveren en het voorkeursgedrag van een ander herkent. Hoe fijn is het dan dat er een tool is die jouw drijfveren en gedrag in kaart brengt, er meer passende, concretere woorden aangeeft. Ook als manager is het waardevol om het gedrag en de drijfveren van jezelf én je hele team inzichtelijk te krijgen. Hier vertel ik je over hoe ik je kan helpen met de DISC en Drijfveren-analyse.
Afgelopen zomer heb ik de officiële DISC- en Drijfveren certificeringstraining gevolgd van TalentFist (via DISC Benelux). Vanaf nu ben ik dus in staat om de DISC Gedragsanalyse en Drijfveren-analyse af te nemen, te interpreteren en anderen ermee te trainen en coachen.
Wat houdt de DISC-analyse in?
Het DISC model is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Dr. William Moulton Marston (1893-1947).
Ieder mens is anders en toont ander gedrag. Met het DISC model krijg je op een eenvoudige wijze inzicht in iemands voorkeursstijlen.
De DISC-analyse geeft mensen een diepgaand inzicht in hun eigen persoonlijkheidsstijl en die van anderen. De DISC beschrijvingen geven in begrijpelijke taal zicht op gedrag en communicatie. Uit onderzoek blijkt dat gedragskenmerken kunnen worden gegroepeerd in vier persoonlijkheidsstijlen. Mensen met vergelijkbare stijlen vertonen specifieke gedragskenmerken die gebruikelijk zijn voor die stijl. De letters D, I, S en C vertegenwoordigen de vier persoonlijkheidsstijlen.
Sandra Stroeve – Picture it
Het is opgebouwd uit 2 assen;
introvert versus extravert (X-as)
taakgericht versus mensgericht (Y-as)
Introverte mensen halen energie uit afzondering. Zij zijn meer beschouwend en denken eerst na voordat zij overgaan tot handelen. Zij geven de voorkeur aan één-op-één contact. De extraverte mens haalt energie uit het contact met anderen. Hun tempo ligt hoog, zij handelen doorgaans eerst en denken daarna. Voor ontspanning zoeken zij de interactie op met andere mensen.
De taakgerichte mens maakt beslissingen met zijn hoofd. Niet dat degene geen gevoel heeft maar de besluitvorming vindt plaats na het analyseren van een situatie. Taakgerichte mensen zijn meer gericht op de taak dan op de mens. De mensgerichte mens beslist meer vanuit gevoel. Zij zijn gericht op de relatie met anderen en laten zich in hun handelen meer leiden door emoties.
Door de assen met elkaar te combineren, krijg je de vier kwadranten van gedrag. Deze zijn: Dominantie, Invloed, Stabiliteit en Conformisme. Elke gedragsstijl kenmerkt zich door zijn eigen manier van communiceren, voorkeur van aansturen en samenwerken. Met de gedragsanalyse krijg je inzichtelijk in welke mate iemand elk van de 4 gedragsstijlen in zich heeft. Waar gaat je voorkeur naar uit als het gaat om gedrag, wat is jouw specifieke manier van doen en waar voel jij je het prettigst bij als het gaat om communicatie.
DISC geeft ook handreikingen voor zelfstandig ondernemers en opdrachtgevers in de keuze van een interim opdracht. Datgene wat je van jezelf al (on-)bewust wist, wordt omgezet in woorden. Taal waardoor de andere kant van de tafel een nog beter beeld krijgt. Ook resulteren de uitkomsten in, verschillende, nieuwe inzichten.
Daarnaast is DISC een mooie tool om met het team in gesprek te gaan over ieders gedrag in de groep. DISC bevordert de onderlinge, open communicatie, helpt bij het oplossen van conflicten, verbetert de samenwerking in teams en tussen afdelingen. De onderwerpen die daarin aan de orde komen zijn talrijk. Denk hierbij aan Teamontwikkeling. Leiderschap, Sales, Adviesvaardigheden en Onderhandelingsvaardigheden. De teamleden brengen hun eigen voorkeuren in verschillende omgevingen in beeld en ook die van anderen. Hierdoor begrijpen ze (beter) wat ze zelf en wat hun collega’s motiveert en waarom zij en anderen bepaalde keuzes maken en voorkeuren hebben. Dit versterkt de relaties dus het team en teams onderling.
Wat levert een DISC analyse jou op?
Het DISC-profiel brengt je voorkeursgedrag, je sterke kanten en communicatie voorkeuren in kaart. Je ontvangt een gepersonaliseerde en uitgebreide rapportage, waarin jouw kwaliteiten, valkuilen, waarde voor het team, persoonlijke effectiviteit tips en nog veel meer overzichtelijke en leesbaar worden weergegeven. Het rapport geeft geen oordelen. De DISC-analyse geeft inzicht in je eigen communicatie- en gedragsvoorkeur. In een persoonlijk gesprek krijg je een toelichting op de analyses en grafieken en bekijk ik samen met jou wat opvalt aan jouw rapport, geef ik suggesties in de toepassing.
Als werkzoekende of zelfstandig ondernemer kun je de DISC-analyse daarnaast gebruiken als referentiebron voor je profielschets in je cv, voor je omschrijving op LinkedIn en in gesprekken met je werkgever/opdrachtgever.
Wat houdt Drijfveren-analyse in?
De taal voor drijfveren is gebaseerd op het gecombineerde werk van Eduard Spranger (1882 – 1963) en Gordon Allport (1897 – 1967). Hierbij is het Spranger die uitgaat van nature, over het DNA waarmee je bent geboren. En het is Gordon Allport – die uitgaat van nurture, over wat je opvoeding je meegeeft. Bij het verklaren van menselijk gedrag kwamen zij tot een totaal van 7 waarden (ook wel drijfveren genoemd) die van invloed zijn op het menselijk gedrag.
De Drijfveren-analyse meet dus zeven dimensies van drijfveren, dit zijn:
Esthetische – het streven naar balans, harmonie, zelfrealisatie en vorm.
Zakelijke (Economische) – het streven naar geld, praktische resultaten en opbrengsten.
Individualistische – het streven naar onafhankelijkheid en een unieke identiteit.
Politieke (Power) – het streven naar invloed, controle en verantwoordelijkheden.
Sociale – het streven om anderen te helpen.
Ideële (Traditionele) – het streven naar orde, regelmaat en structuur.
Intellectuele – het streven naar kennis, leren en de waarheid.
Begrijpen wat je drijft, wat je motiveert, wat je inspireert en wat je als belangrijk beschouwt, is een belangrijke eerste stap in het verbeteren van je prestaties, tevredenheid en geluk in ieders leven.
Drijfveren beïnvloeden gedrag en actie en kunnen worden beschouwd als een enigszins ‘verborgen’ motivatie, omdat ze niet direct waarneembaar zijn. Inzicht in je drijfveren helpt je om erachter te komen WAAROM je bepaalde dingen doet. Drijfveren bepalen in belangrijke mate wat we belangrijk vinden in het leven en in wat voor situaties we geneigd zijn om in actie te komen. Waar gedrag iets zegt over de manier waarop je reageert en handelt (bijvoorbeeld doortastend of meer afwachtend), geven je drijfveren de reden aan en bepalen ze in belangrijke mate de richting van je gedrag. Om goed te kunnen functioneren, is het van essentieel belang dat je drijfveren matchen met je werkzaamheden. Dit stimuleert je passie, vermindert vermoeidheid, inspireert je en zal je motivatie verhogen.
Wat levert een Drijfveren- analyse jou op?
Inzicht in je drijfveren helpt om erachter te komen waarom je bepaald gedrag laat zien. Om goed te kunnen functioneren is het van belang dat je drijfveren matchen met je dagelijks ritme, bijvoorbeeld je werkzaamheden. Dit stimuleert je passie, vermindert vermoeidheid, inspireert je en zal je motivatie verhogen.
Interesse? of wil je meer weten? Bel me even op 06-22107511.