Nieuws

De Verandercurve: wat iedere interim professional kan helpen

31 maart 2025

De Verandercurve van Kübler-Ross biedt een krachtig raamwerk om emoties en reacties bij een verandering te begrijpen en er effectief op in te spelen. Als interim professional is het bewustzijn van de Verandercurve van Kübler-Ross van onschatbare waarde.

Als zelfstandig interim professional kun je in opdrachten met diverse soorten veranderingen en transities te maken krijgen.

Veelvoorkomende veranderingen die kunnen plaatsvinden binnen organisaties zijn een fusie, overname, implementatie van een ERP-pakket, reorganisatie, kostenbesparing, een nieuwe leider met andere visie of de implementatie van nieuwe wet -en regelgeving.

Je wordt ingehuurd om organisaties door transities te leiden of te ondersteunen óf maakt onderdeel uit van een team die door deze verandering gaat. Het begrijpen van de emoties en reacties die mensen ervaren tijdens veranderingen is essentieel voor succes.

De Verandercurve van Kübler-Ross

De Verandercurve van Kübler-Ross biedt een krachtig raamwerk om deze emoties te begrijpen en er effectief op in te spelen. Je ziet in de afbeelding hierboven de Verandercurve; de horizontale geeft het verloop van tijd aan, de verticale as laat zien wat er met mensen gebeurt; welke emoties maken zij door en hoe reageren ze hierop.

De Verandercurve, oorspronkelijk ontwikkeld om de stadia van rouwverwerking te beschrijven, wordt dus vaak toegepast op organisaties en individuen die door verandering gaan. De fasen zijn: shock, ontkenning, frustratie, depressie, onderzoek, acceptatie en integratie.

Als interim professional is het essentieel om deze fasen te herkennen en te begrijpen, omdat dit je kan helpen om je aanpak of reactie te verfijnen en de transitie soepeler te laten verlopen. Goed om te weten dat het per persoon of situatie kan verschillen hoe hevig een emotie aanwezig is. Ook kan de volgorde waarin mensen de emoties doormaken verschillen.

1.  Shock: de eerste reactie op verandering

De eerste fase, shock, is een reactie van verbijstering en verwarring. Het is de onmiddellijke reactie op de verandering die plotseling en onverwacht lijkt. Voor je team of opdrachtgever kan dit de ervaring zijn van het eerste besef van de veranderingen die gaan komen. De schok kan zich uiten in een gevoel van ongeloof, waarbij mensen de ernst van de situatie niet meteen begrijpen.

Voor interim professionals: In deze fase is het belangrijk om kalm te blijven en structuur te bieden. Dit is een moment waarop je als interim professional kunt helpen om mensen gerust te stellen en duidelijkheid te geven over wat de verandering inhoudt en wat er van hen verwacht wordt.

2.  Ontkenning: “Dit gebeurt niet met mij”

Na de schokfase volgt vaak ontkenning. In deze fase willen mensen de verandering niet accepteren en proberen ze de realiteit te vermijden. Ze kunnen zich verzetten of rationaliseren waarom de verandering niet doorgaat of irrelevant is.

Voor interim professionals: Het is belangrijk om geduldig te zijn. Dit is het moment om actief te luisteren naar bezwaren en zorgen, en om een open en eerlijke communicatie te stimuleren. Het kan helpen om feiten te presenteren en te ondersteunen met bewijs, maar wees empathisch en geduldig.

3. Frustratie: de emotionele reactie

In deze fase komt vaak de frustratie naar boven. Het besef dringt door dat de verandering werkelijkheid is, maar de impact ervan wordt nog niet volledig begrepen of geaccepteerd. Mensen kunnen zich overweldigd voelen door de complexiteit van de verandering, wat kan leiden tot irritatie en frustratie.

Voor interim professionals: Hier is het belangrijk om als coach en facilitator op te treden. Helpen om de frustratie te kanaliseren in positieve actie door ruimte te geven voor discussies, suggesties en ideeën. Stel duidelijke doelen voor en geef richting, zodat mensen zich minder verloren voelen.

4. Depressie: het besef van verlies

In de depressiefase ervaren mensen vaak een gevoel van verlies. Ze realiseren zich dat de oude manier van werken of denken niet meer van toepassing is. Dit kan gevoelens van verdriet, onzekerheid of zelfs machteloosheid veroorzaken.

Voor interim professionals: Het is cruciaal om deze gevoelens van verlies te erkennen en te ondersteunen. Toon empathie en wees aanwezig voor je team. Bied een luisterend oor en help mensen door deze moeilijke periode heen. Zorg voor positieve afronding van de oude manieren van werken en stel een duidelijk pad voor de toekomst voor.

5. Onderzoek: de zoektocht naar oplossingen

Wanneer de eerste emotionele reacties beginnen af te nemen, komt de fase van onderzoek. Mensen beginnen zich open te stellen voor nieuwe ideeën en mogelijkheden. Ze zijn bereid om te leren en de nieuwe situatie beter te begrijpen.

Voor interim professionals: Dit is het moment om het team actief te betrekken bij het proces. Stimuleer creatief denken en probeer nieuwe oplossingen samen te ontdekken. Je kunt workshops of brainstormsessies organiseren die ruimte geven voor innovatie en nieuwe perspectieven.

6. Acceptatie: de integratie van de verandering

In de acceptatiefase wordt de verandering geaccepteerd. Mensen beginnen de voordelen en de noodzaak van de verandering te zien en passen zich aan. Het is een tijd van adaptatie, waarin nieuwe gewoonten en gedragingen langzaam maar zeker worden omarmd.

Voor interim professionals: Dit is het moment om te focussen op het versterken van de nieuwe processen en systemen. Bied begeleiding en training aan waar nodig. Moedig iedereen aan om verantwoordelijkheid te nemen voor de verandering en vier de kleine overwinningen.

7. Integratie: de nieuwe norm

De laatste fase, integratie, is wanneer de verandering volledig onderdeel is geworden van de organisatiecultuur en het dagelijks werk. Mensen voelen zich comfortabel met de nieuwe situatie en beginnen de verandering als vanzelfsprekend te zien.

Voor interim professionals: In deze fase is het belangrijk om het team te helpen de nieuwe manier van werken volledig te integreren en te zorgen voor duurzame resultaten. Je kunt bijvoorbeeld feedbacksessies houden om te kijken hoe goed de veranderingen zijn ingeburgerd en waar eventueel nog verbeteringen mogelijk zijn.

 

Wat het bewustzijn van de Verandercurve je oplevert

Als interim professional is het bewustzijn van de Verandercurve van Kübler-Ross van onschatbare waarde. Het stelt je in staat om te anticiperen op de reacties van je opdrachtgever en teamleden en om in te spelen op hun emoties. Door deze fasen te herkennen, kun je effectiever communiceren, geduldiger en meer empathisch zijn, en proactief begeleiding of hulp bieden tijdens het veranderingsproces. Dit verhoogt je succes in het begeleiden van organisaties door transities en zorgt ervoor dat je als interim professional meer waarde toevoegt aan je opdrachtgevers.

Hoe jij omgaat met veranderingen bij je opdrachtgevers kan ingebracht worden tijdens de intervisie bijeenkomsten en de 1-op-1 coaching van het traject Meesterlijk Zelfstandig. Misschien is het programma interessant voor jou.

Vanaf mei/juni start ik weer een nieuwe groep waar nog plek is voor 2 deelnemers.
Stuur me een kort bericht en ik neem contact met je op om te bespreken of dit traject bij jou past.

 

Afbeelding: https://www.pictureit.nl/

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

© ForFinancials