Nieuws

Voice Dialogue – De psychologie van de ‘ikken’

21 maart 2017

Als coach werk ik met verschillende tools en methoden. De methode die ik bijna altijd gebruik in een coachtraject is Voice Dialogue ofwel De psychologie van de Ikken.
Ik vertel je graag meer hierover, want het helpt ook jou om meer inzicht te krijgen in jezelf, je bewust te worden van je eigen gedachten, overtuigingen en gedrag.

Via de Voice Dialogue methode nodig ik je uit eens op een andere manier naar jezelf te kijken, jezelf te beschouwen als een persoon die niet uit één maar uit een heleboel ikken bestaat. Je hebt verschillende(tegenstrijdige), delen of subpersonen die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken. Ze houden er verschillende gewoonten op na en hebben andere gevoelens en gedachten. Het is leuk om zo naar jezelf te kijken, en het biedt een aantal voordelen.

 

Herken je één (of meerdere) van deze kanten in jezelf?   Je werkt tot diep in de nacht door aan de management rapportage, omdat een stemmetje (de pusher) in jou zegt dat het op tijd af moet zijn. Misschien werk jij langer door vanwege de gedachte “daar zal ik het MT blij mee maken” (de pleaser). De stem van de perfectionist blijft de rapportage controleren net zo lang dat de cijfers 100% juist zijn. De innerlijk criticus komt misschien naar voren, als je om 4 uur wilt gaan slapen, met de vraag “Heb ik nu wel de juiste conclusies getrokken in de rapportage?”.  Kies je ervoor om de rapportage morgen af te maken? Dan is de levensgenieter in jou misschien aan het woord die besluit dat hij meer geniet van het kijken naar een mooie film met een wijntje erbij. 

 

In situaties waarin je ergens over twijfelt of een dilemma ervaart zijn er altijd meerdere ‘ikken’ die je verschillende boodschappen geven. Elke IK heeft voor- en nadelen. Als een van de IKKEN domineert, dan levert dat vrijwel altijd problemen op, voor de persoon zelf, of voor anderen. Wanneer je pusher een zwaargewicht is geworden, laat hij je doorlopend weten wat je allemaal nog moet doen. Als van boven iets van je lijstje afgaat, zet de pusher er onderaan direct iets nieuws op. Een pusher aan het roer zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je werk nooit af is en je je steeds moeilijker kunt ontspannen.

Geïnspireerd door de gedachten van Jung ontwikkelde Hal & Sidra Stone de Voice Dialogue methode. Voice Dialogue gaat letterlijk in dialoog met deze verschillende kanten of ‘stemmen’ (voices) in jou. Zo krijg je een boeiend en leerrijk overzicht en inzicht in je eigen gedrag en waarom dat soms ineffectief is. En ontdek je hoe je jouw gedrag kunt ombuigen. Het wordt bovendien helder waarom sommige mensen je meteen aantrekken en andere juist niet. Zo leer je hoe je je eigen ‘ikken’ kunt managen door ze bewust in te zetten of juist te dimmen in je werk of privé.

 

Nieuwsgierig? Ervaren?

Mocht je een belangrijke beslissing willen nemen of je hebt een dilemma, overweeg dan eens een eenmalig coachgesprek aan te gaan. Doordat je de verschillende kanten die hierbij spelen intensief belicht en apart ervaart, ga je voorbij je ratio. Zo kom je bij onderliggende kwetsbaarheid en drijfveren, waardoor je jouw eigen houding en gedrag beter gaat begrijpen. Hierdoor kun je andere keuzes maken en stappen zetten.

Wil je eerst meer weten over “De psychologie van de ikken”?  Het boek “Ik (k)en mijn ikken” van Judith Budde is een heel toegankelijk en praktisch boek, waarin helder omschreven staat hoe een en ander werkt. Zie (https://www.bol.com/nl/p/ik-en-mijn-ikken/1001004007494143/).

En lees je niet graag boeken? In de tekenfilm Inside Out (Binnenste Buiten) wordt goed weergegeven hoe stemmen in jezelf, de stemmen van je emoties, doorwerken op jezelf en zelfs anderen. Zie https://youtu.be/-eZoI1fTvc4. Of bekijk een de leuke fragmenten van het theaterstuk “Het theater van de ikken”. Dit is de eerste Nederlandse theatervoorstelling waarbij je op een toegankelijke, theatrale en interactieve manier kunt kennismaken met Voice Dialogue. Zie https://youtu.be/yU2WjIa43Eg

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

© ForFinancials