Nieuws

Achter jouw valkuil zit een verborgen kwaliteit

10 juli 2024

In mijn vorige bericht heb ik het gehad over kernkwaliteiten en hoe je bewuster kunt worden van je eigen kernkwaliteiten. Hier neem ik je mee in het Model Kernkwadrant van Daniel Ofman. Ik vind het een verhelderend model wat je kan helpen om je zelfinzicht te vergroten.

In mijn vorige bericht heb ik het gehad over kernkwaliteiten en hoe je bewuster kunt worden van je eigen kernkwaliteiten. Nu neem ik je mee in het Model Kernkwadrant van Daniel Ofman. Ik vind het een verhelderend model wat je kan helpen om je zelfinzicht te vergroten.

Kernkwaliteit en de valkuil

Iedere kernkwaliteit heeft een schaduwkant die wel vervorming wordt genoemd. Het is niet het tegenovergestelde van de kernkwaliteit. De vervorming is wat een kernkwaliteit wordt als het te ver doorschiet.

Zo kan de kernkwaliteit, daadkracht doorschieten in drammerig. Dan wordt de kracht van iemand zijn zwakte. Het komt neer op het teveel van het goede (te zelfverzekerd, te rustig of te bescheiden).

Deze vervorming van een kernkwaliteit kan tevens een valkuil zijn. De valkuil is datgene wat je als persoon regelmatig als label opgeplakt krijgt. De valkuil hoort bij een kernkwaliteit; deze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zoals licht en schaduw bij elkaar horen.

Het leren omgaan met kernkwaliteiten en hun vervormingen en het meer bewust maken van de innerlijke potentie is een proces, dat zowel leerzaam als boeiend kan zijn wanneer de intentie juist is.

 

Vanuit de valkuil naar de kernkwaliteit

Het is ook mogelijk om vanaf de vervorming naar de kernkwaliteit terug te gaan. Echter is dit vaak moeilijker voor te stellen omdat, achter de vervorming een positieve kernkwaliteit ligt.

Bovendien ben je niet gewend om naar het positieve in jezelf te zoeken. Als je je kernkwaliteiten niet kent is het een manier om die te ontdekken door je af te vragen wat je nogal vaak als verwijt te horen krijgt, in de zin van ‘Wees niet zo…’.

Daarna vraag je jezelf af van welke kernkwaliteit dit te veel is.

 

Kernkwaliteit en de uitdaging

Het automatische gevolg van een valkuil behorende bij een kernkwaliteit is de uitdaging. De uitdaging is het positief tegenovergestelde van de valkuil.

De kernkwaliteit en de uitdaging zijn kwaliteiten die elkaar aanvullen. Het gaat namelijk om de balans te vinden tussen de kernkwaliteit en de uitdaging. Als de balans te ver overhelt naar de kernkwaliteit, bestaat er een grote kans dat je uiteindelijk bij je valkuil terecht komt.

Het is dus raadzaam om in dit geval de uitdaging verder te ontwikkelen om de balans in evenwicht te brengen en vooral ook te houden. In balans krijgen betekent, denken in termen van en-en, niet of-of.

Het is de kunst om geduldig daadkrachtig te worden, hierdoor loop je niet het risico dat je gaat drammen.

 

Kernkwaliteit en allergie

Van de kernkwaliteit is vaak af te leiden waar de potentiële conflicten met de omgeving te verwachten zijn. Die hebben vaak te maken met zijn uitdaging. Het probleem is dat de doorsnee mens allergisch blijkt te zijn voor teveel van zijn uitdaging, vooral als je die in een ander ziet.

Zo zal een daadkrachtig iemand de neiging hebben om over de rooie te gaan wanneer hij geconfronteerd wordt met passiviteit. Je bent dan allergisch voor passiviteit omdat dat teveel van je uitdaging (geduld) is. Je weet je dan geen raad en gaat je ergeren.

Hoe meer je in een ander met je eigen allergie geconfronteerd wordt, des te groter is de kans dat je in je valkuil terecht komt. Er bestaat hierdoor een groot risico om in een vicieuze cirkel terecht te komen, waar je hulp van een derde nodig hebt om conflicten te voorkomen.

Met andere woorden, als je, je allergie in een ander tegenkomt, ligt de valkuil op de loer. De allergie is dan kwetsbaarder dan je valkuil, omdat de allergie je in je valkuil drijft.

 

Kernkwadrant rond

Een kernkwadrant is vanuit alle vier de hoeken op te bouwen en op allerlei manieren te checken op juistheid.

De ingang via de kernkwaliteit is voor velen de moeilijkste. Dit heeft te maken met het feit dat het ongebruikelijk is om iets positiefs over jezelf te zeggen. Het is gemakkelijker om kritiek op jezelf en op anderen te uiten.

De tweede ingang via de valkuil is gemakkelijker omdat je vaak wel weet welke verwijten je naar je hoofd geslingerd krijgt of welk label je opgeplakt krijgt.

Ook vanuit de derde ingang is de uitdaging, via het kwadrant verder op te bouwen namelijk, welke kwaliteit vind je dat je goed zou kunnen gebruiken om een evenwichtiger en completer mens te worden. Wellicht is het makkelijker als je je afvraagt welke kwaliteit je in het algemeen in anderen bewondert, dit is dan meestal je uitdaging.

Tenslotte biedt de ingang van de allergie de vierde en eenvoudigste mogelijkheid om een kernkwadrant op te bouwen. Je kunt meestal goed aangeven waar je bij een ander niet tegen kunt. Alle hoeken van het kwadrant kunnen gecontroleerd worden op juistheid omdat de kwaliteit of vervorming vanuit drie richtingen moet kloppen.

 

En nu?

Vind je het lastig of wil je het echt grondig onderzoeken bij jezelf?
In 1 of 2 individuele gesprekken help ik je om je eigen kwadranten te maken of finetunen. En deze gesprekken kan ik ook prima online met je voeren.

Ben je zelfstandig interim professional? Het bewust worden van je kernkwaliteiten maakt onderdeel uit van het traject Meesterlijk Zelfstandig. Misschien is het programma interessant voor jou. Na de zomer start ik weer een nieuwe groep.

Het model Kernkwadrant kun je ook goed gebruiken in teams ((sub-)teamkwaliteiten) of om te onderzoeken waarom het schuurt tussen jou en je opdrachtgever of collega.

Bron: Kernconsult – Daniel Ofman                                                Afbeelding: https://www.pictureit.nl

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

© ForFinancials